woensdag 11 april 2012

Lezing over huiveringwekkende onderwijswereld


Diploma’s zonder waarde, onderwijsbestuurders die meer verdienen dan de minister-president, leerlingen die niets leren. Is het echt zo slecht gesteld met het onderwijs? Op zondag 22 april spreken cultuurfilosoof Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland (BON), en Marcel de Jong, schrijver van de roman ‘Geen les meer’ over ‘de huiveringwekkende onderwijswereld ... werkelijkheid of fictie?’ De lezing begint om 14.00 uur in boekhandel Huyser te Delft.

Lees meer...

Bijna dagelijks staan er allerlei tragische verhalen over het Nederlands onderwijs in de krant. Ouders kunnen erover meepraten. Roosters die niet kloppen, lessen die uitvallen en lesmateriaal dat niet in orde is, het is bijna dagelijkse kost voor veel huisgezinnen.

BON heeft besloten de ergste misstanden samen te brengen in het boek ‘De Onderwijsbubbel’. Het boek toont volgens BON-voorzitter en cultuurfilosoof Ad Verbrugge een huiveringwekkend beeld van de onderwijswereld. Er staan leraren voor de klas die niet goed zijn opgeleid. Er is sprake van een bureaucratische bestuurscultuur in het onderwijs die niet zomaar ongedaan gemaakt kan worden. En in de grootschaligheid van onderwijsinstellingen verdrinken de leerlingen die juist gebaat zijn bij kleinschaligheid.

De roman 'Geen les meer’ van Delftenaar Marcel de Jong beschrijft een fictieve onderwijsinstelling waarin managementcultuur, grootschaligheid en van boven opgelegde onderwijsvernieuwingen de boventoon voeren. Het is een roman, dus fictie. Maar het is bijzonder dat alle lezers het boek akelig veel op de werkelijkheid vinden lijken. Blijkbaar raakt het een gevoelige snaar bij iedereen die met het onderwijs te maken heeft.

Marcel de Jong en Ad Verbrugge interviewen elkaar over ‘De Onderwijsbubbel’ en ‘Geen les meer’. Daarnaast geven ze hun mening over de ontwikkelingen in het Nederlands onderwijs. Concrete ervaringen van docenten en studenten vormen de basis van het gesprek.

Het publiek krijgt uitgebreid de kans om vragen te stellen of met de sprekers in gesprek te gaan. Na afloop kunnen de bezoekers een gesigneerd exemplaar kopen van ‘De Onderwijsbubbel’ en ‘Geen les meer’.

De huiveringwekkende wereld van het onderwijs … werkelijkheid of fictie?
Zondag 22 april
14.00 uur
Boekhandel Huyser
Choorstraat 1 - DelftGeen opmerkingen:

Een reactie posten