zondag 18 december 2011

Afwisseling tijdens literaire show Groningen

Op vrijdag 16 december organiseerde Uitgeverij Passage een Literaire Eindejaarsshow. Een boeiende en afwisselende avond waarin ik samen met Anneke Claus, Lupko Ellen, Paul Gellings, Renée Luth, Bill Mensema, Herman Sandman, Meindert Talma en Rosa Timmer Groningen even tot een literair centrum van Nederland maakte.

De spits werd afgebeten door thrillerschrijver Lupko Ellen. Dit jaar werd hij genomineerd voor de Gouden Strop. Jammer dat hij hem niet gewonnen heeft, maar de nominatie is natuurlijk al een hele eer. En: hij is de best verkopende schrijver van uitgeverij Passage!

Daarna mocht ik naar voren komen. Presentatrice Cunera van Selma, journalist bij TV Noord, vroeg in een kort interview of ik nou ook zo'n dinosaurus was, net als de hoofdpersoon in Geen les meer. Wel, als men dat wil horen: welzeker! Een dinosaurus, een mammoet, een mastodont die terugverlangt naar brekend krijt en de geur van lesboeken. Het was een prima brug naar de fragmenten die ik voor ging lezen en de verhalen waarmee ik de fragmenten aan elkaar wilde knopen. Het publiek waardeerde het blijkbaar, want er waren flink wat mensen die het boek na afloop kochten en lieten signeren.

Na mij trad Paul Gellings op, schrijver, dichter en vertaler. Dit jaar verscheen zijn roman Verbrande schepen, een prachtig boek. Zijn zinnen golven, gelijk zijn stijl van voordragen. In februari 2012 zal hij een hoge Franse onderscheiding ontvangen.

Daarna volgden optredens van Anneke Claus, voormalig stadsdichter van Groningen en Meindert Talma, zanger, muzikant, schrijver en dichter. Beiden bekroonden hun prachtige gedichten met mooie muziek.
Van het optreden van Renée Luth (1979), beeldend kunstenaar, dichter en redacteur, was ik erg onder de indruk. Uit haar poëziedebuut Pingpongtong droeg zij prachtig voor. Haar stem en timbre volgden het ritme van de gedichten, haar gebaren en blikken verraadden het gevoel achter de woorden.

Van Bill Mensema verscheen dit jaar zijn derde roman ‘Captain Liefie’. Eigenlijk wilde hij niet meer voordragen, maar gelukkig stond hij afgelopen vrijdag op het podium. Het werd een prachtige performance die vraagt om meer.

Herman Sandman's verhalenbundel De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal werd dit jaar uitgeroepen tot beste Groninger boek. Maar hij droeg voor uit zijn nieuwste bundel: De Lange leegte. Een humoristisch boek over dat barre, verlaten en gevaarlijke deel in het noordoosten van Groningen. De avond werd afgesloten door Rosa Timmer, columnist bij het Dagblad van het Noorden. Haar eerste novelle Vrije ruimte verscheen dit voorjaar.

Daarna begon een feest dat tot 's morgens vroeg duurde en waar ik zaterdag de gehele dag last van had. Maar ach, als dat de prijs is voor een prachtige avond ... Op naar een literair festival in het westen van Holland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten